Psihoterapie


Echilibru, acceptare, descărcare, insight, deblocare, ajutor, înțelegere, vindecare, schimbare, redescoperire, eliberare, progres... 

Am auzit toate acestea și multe alte metafore fiind spuse despre procesul psihoterapeutic dar, eu cred că pentru fiecare dintre noi acesta reprezintă o experiență unică.

O călătorie în care ești însoțit și uneori ghidat de cineva care este prezent, fără să judece; de cineva care oglindește și reflectă fără a cauta să distorsioneze imaginea, ci doar să aducă cât mai multă claritate, autencitate și acceptare în viața ta.

Un tovăraș de drum, pe drumul tău către tine.

Psihoterapia este lucrul cu tine însuți, este redobândirea controlului propriei vieți.

Este un demers ce nu se încheie în momentul în care ne-am luat la revedere și ai ieșit din cabinet, ci mai degrabă se propagă și extinde în viața ta de zi cu zi aducând claritate, control și autenticitate.

Vom face asta împreună prin “micile experimente” sau “teme pentru acasă” prin care vei putea testa ce funcționează pentru tine în contextul unic al vieții tale.

Eu privesc această călătorie prin prisma a două maxime care-mi sunt foarte dragi.

Prima – “sunt om și nimic din ce este omenesc nu mi-e străin” – mă ajută să rămân deschis și plin de empatie și înțelegere față de omul din fața mea.

Îmi aduce aminte că oricine, orice om, oricând se poate confrunta cu lucruri mai mari decât el, cu lucruri pe care îi este poate imposibil să le controleze, ce poate îl fac să se simtă mic, lipsit de speranță sau poate josnic, mizerabil și dezgustător.

Suntem împreună, și eu și tu,  totuși, oameni și avem credințe, limite, nevoi, emoții și probleme omenești.

Cea de a doua maximă aparține cântăreței Alanis Morissettetrauma ia naștere în relații, deci doar în relații poate fi vindecată (trauma happens in relationships, so it can only be healed in relationships). 

Eu, tu, noi am devenit oameni prin intereacțiunile și relațiile cu cei din jurul nostru, iar uneori aceste relații, nu neapărat cu intenție, au lăsat urme adânci și nevoi emoționale neadresate.

De aceea cred că doar într-o altă relație, sănătoasă și hrănitoare în care ne simțim văzuți, ascultați și acceptați, putem vindeca rănile trecutului și putem repara și consolida cea mai importantă relație: eu cu mine însumi.

Aș putea probabil intra în detalii și descrie tehnicile și instrumentele pe care le vom folosi și care îți vor fi de folos, dar poate ți-ar fi mai util să vezi ce a însemnat procesul terapeutic pentru alți oameni cu care am lucrat sau poate te regăsești într-una din "poveștile" pe care le-am scris aici sau, poate răspunsul la întrebările tale se află aici.

Sper ca oricare din cele trei variante să te ajute și să-ți fie de folos în a lua cea mai bună decizie, îndrumându-te pe drumul tău către tine.

Pentru a fi bine cu tine, în corpul tău și cu cei din jur.

>