Ramona este teleghidată

Este duminică dimineață, Ramona se trezește bine-dispusă și odihnită, un lucru din ce în ce mai rar în ultima vreme. Deși este începutul verii, vremea nu este foarte prietenoasă. “cu atât mai bine, am și eu timp să mă pregătesc pentru interviuri și examen”.

Ramona este mama a doi copii, pe care îi așteaptă să se întoarcă astăzi din vizita peste weekend la tatăl lor. Ea și Răzvan, fostul ei soț, s-au despărțit în urmă cu cinci ani când cea mică abia învățase să meargă în picioare. Despărțirea nu a fost ușoară și nici viața de după, dar Ramona cât și cei mici au reușit în cele din urmă să formeze “clubul lor, mica lor familie” și să se adapteze la schimbările impuse de noul context. “despărțirea ne-a apropriat și mai mult”, chiar dacă la început lucrurile nu au fost ușoare. Ramona a trebuit să țină totul sub control, căci treburile făcute înainte de către doi adulți trebuiau acum făcute de ea singură. Deși custodia copiilor a rămas la ea, a hotărât împreună cu Răzvan ca pentru o perioadă fetele să-și petreacă sfârșiturile de săptămână cu tatăl lor pentru a-i permite Ramonei să se pregătească pentru o serie de interviuri. Schimbarea locului de muncă este necesară deoarece compania la care lucrează Ramona a anunțat că se va retrage de pe piața din România începând cu anul viitor.

Fiind o fire hotărâtă și sigură pe ea, capabilă să țină lucrurile sub control, Ramona nu s-a pierdut cu firea când a auzit vestea, ci s-a înscris la un curs de specializare, a început să învețe și în același timp să aplice la alte companii. Acum, a terminat cursul și se pregătește pentru examene și tot în această perioadă a luat și primele trei interviuri pentru o poziție pe care o vânează de multă vreme. În același timp, de ceva vreme însă, Ramona s-a surprins făcând câteva lucruri care nu-i stau în fire și, deși la început s-a amuzat și abia le-a dat atenție, de câteva săptămâni aceste “ciudățenii” ale ei au început să o înfricoșeze pentru că a sesizat că nu mai sunt sub controlul ei.

Totul a început după primul weekend în care și-a trimis fetele la tatăl lor pentru a se putea pregăti și învăța pentru cursul la care se înscrisese. Era singură acasă și în timp ce-și aranja cărțile de studiu a simțit că ceva era diferit, ceva nu îi dădea pace, parcă o apăsa ceva. “ar ajuta o cafea” își spuse, a observat însă că aragazul nu este bine curățat. Acesta a fost momentul în care a început să curețe aragazul și apoi faianța din bucătărie și apoi frigiderul ca mai apoi să spele și geamul de la bucătărie. După ce a terminat de curățat s-a simțit mai bine și a reușit să-și mai adune energie și pentru studiu.

De-a lungul timpului a început să facă curățenie în fiecare weekend. Deși a pornit de la bucătărie acum ajunge de fiecare dată și în baie și în camerele fetelor. De fiecare dată a fost la fel, la început se simțea mai bine și găsea că se poate concentra; devenise un fel de rutină. Cu timpul, însă, a descoperit că în loc să se poată concentra a început să se îndoiască dacă nu cumva a ratat vreun spațiu, dacă nu cumva nu a șters bine un blat sau vreun raft sau dacă a ajuns și după ușă. Și în loc să aibă mintea la materialul din fața ei se găsea gândindu-se la zonele pe care ar fi putut “să le rateze”. Acest obicei de a intra “în flow” a început încet, încet să-i scape de sub control făcând-o să piardă din ce în ce mai mult timp verificând și reverificând, asigurându-se că totul este aranjat și pus la locul lui, astfel încât ea să poată să se întoarcă la treburile ei.

Momentul în care și-a dat seama că lucrurile nu mai sunt în controlul ei a fost când le-a cerut fetelor să o ajute să facă curățenie, dar acestea s-au uitat uimite spunând că abia terminaseră de curățat pentru a doua oară în baie.

***

Ramona nu este vreo maniacă a curățeniei căreia să-i placă să lucească totul în jurul ei. Ea, la fel ca mulți dintre noi când ne găsim în anumite situații și contexte de viață care ne destabilizează, a căutat să facă față cât mai bine a putut și cu acele mijloace care i-au fost la îndemână. Uneori, lucrurile exterioare par să ne scape de sub control generând în noi haos sau emoții foarte puternice. În acele momente fiecare dintre noi va încerca să gestioneze cum poate mai bine.

>